Køns sygedomme

Køns sygedomme. Hvad er seksuelt overførte infektioner

Seksuelt overførte infektioner (STI’er) er infektioner, der kan overføres gennem seksuel kontakt. De kan påvirke både mænd og kvinder og kan være alvorlige, hvis de ikke behandles i tide. Nogle eksempler på STI’er inkluderer:

  • HIV/AIDS
  • Gonoré
  • Syfilis
  • Chlamydia
  • Herpes
  • HPV (humant papillomavirus)
  • Hepatitis B og C

Symptomerne på STI’er kan variere afhængigt af infektionen, men kan omfatte udflåd, smerter ved vandladning, udslæt og kløe omkring kønsdelene. Nogle STI’er kan også være asymptomatiske, hvilket betyder, at personen ikke har nogen synlige tegn på infektionen. Det er derfor vigtigt at få regelmæssigt undersøgt for STI’er, især hvis man har haft ubeskyttet sex eller mistænker, at man er blevet smittet.

Hvad er gonoré

Gonoré, også kendt som “klamydia”, er en seksuelt overført infektion (STI) forårsaget af bakterien Neisseria gonorrhoeae. Det kan inficere både mænd og kvinder, men det er mest almindeligt i kønsdelene. Gonoré kan også sprede sig til andre dele af kroppen, hvis det ikke behandles, såsom øjne, hals, endetarm og mellemkødet.

Symptomer på gonoré kan variere meget fra person til person og kan tage flere dage eller uger at udvikle sig. Mænd kan opleve udflåd fra penis, smerter ved vandladning og/eller smerter i testiklerne. Kvinder kan opleve udflåd fra skeden, smerter ved vandladning og/eller smerter under samleje. Men mange personer kan være asymptomatiske og ikke have nogen symptomer på det.

Gonoré kan behandles med antibiotika, men det er vigtigt at få en diagnose og behandling så hurtigt som muligt for at undgå komplikationer og forhindre spredning til andre. Det er også vigtigt at informere tidligere seksuelle partnere og at undgå seksuel kontakt, indtil behandlingen er afsluttet. Det er vigtigt at få regelmæssigt undersøgt for STI’er, især hvis man har haft ubeskyttet sex eller mistænker, at man er blevet smittet.

 

Hvad er hpv

HPV (Human Papillomavirus) er en seksuelt overført infektion (STI) forårsaget af en gruppe af virus. Der er flere hundrede forskellige typer af HPV, nogle af dem kan forårsage celleforandringer i livmoderhalsen, som kan føre til kræft i livmoderhalsen, hvis de ikke behandles. Der er også andre typer af HPV, som kan forårsage kønsvorter eller andre kræftformer i kønsdelene, anus, halsen eller munden.

Mange mennesker kan være smittet med HPV uden at have symptomer, og i de fleste tilfælde, så går infektionen væk af sig selv uden at forårsage nogen skade. Men i nogle tilfælde kan det føre til celleforandringer og kræft. Der er nu vaccine tilgængelige til at beskytte mod de mest alvorlige typer af HPV, som kan reducere risikoen for kræft i livmoderhalsen og andre kræftformer i kønsdelene.

Det er vigtigt at få regelmæssigt gynækologisk undersøgelse, for at undersøge om der er tegn på celleforandringer og at få HPV test hvis det er indikeret. Det er også vigtigt at informere seksuelle partnere om at man har HPV og at undgå seksuel kontakt under et udbrud.

Hvad er herpes

Herpes er en seksuelt overført infektion (STI) forårsaget af herpes simplex virus (HSV). Der er to typer af herpes simplex virus, type 1 (HSV-1) og type 2 (HSV-2). HSV-1 er primært ansvarlig for udbrud på læberne, kendt som “forkølelsessår”, mens HSV-2 er ansvarlig for udbrud i kønsdelene. Men begge typer kan inficere begge dele af kroppen.

Symptomerne på herpes kan variere fra person til person, men typisk omfatter det små blærer eller sår på eller omkring kønsdelene eller munden, som kan være ømme eller kløende. Nogle personer kan også opleve feber, træthed og generel utilpashed. Efter første udbrud kan herpes gå i latens og kan efterfølgende manifestere sig med tilbagevendende udbrud, som kan være mindre alvorlige.

Der er ingen kur mod herpes, og viruset vil forblive i kroppen i hele livet. Behandling kan dog hjælpe med at mindske antallet af udbrud og med at lindre symptomerne. Antiviral medicin kan hjælpe med at reducere hyppigheden og sværhedsgraden af udbrud. Det er vigtigt at informere seksuelle partnere om at man har herpes og at undgå seksuel kontakt under et udbrud.

Hvad er herpes b

Herpes B er en sjælden, men alvorlig form for herpesinfektion, som kan overføres fra mennesker til aber og fra aber til mennesker. Det er forårsaget af herpes simplex virus type 1 (HSV-1) og kan føre til alvorlige komplikationer, såsom hjerneskade, hjerteskade og død.

Symptomerne på herpes B kan variere fra person til person, men kan omfatte feber, hovedpine, kuldegysninger, muskelsmerter, træthed, hududslæt og blærer eller sår på huden. Infektionen kan være særlig farlig for personer, der har kontakt med aber, såsom forskere, zookeepers og dyrepasser. Der er ingen specifik behandling for herpes B, men symptomerne kan lindres med antivirale medicin og smertestillende medicin.

Det er vigtigt at tage forholdsregler for at undgå at blive smittet med herpes B, såsom at undgå at have direkte kontakt med aber og at bære beskyttelseshandsker og åndedrætsværn, hvis man arbejder med aber. Personer, der har haft kontakt med en smittet ab, bør søge lægehjælp straks for at få undersøgt for infektionen.

Hvad er chlamydia

Chlamydia er en seksuelt overført infektion (STI) forårsaget af bakterien Chlamydia trachomatis. Det kan inficere både mænd og kvinder, og er en af de mest almindelige STI’er Chlamydia kan inficere kønsdelene, øjnene, halsen og endetarmen

Mange personer med chlamydia har ingen symptomer, så de er ikke klar over, at de er smittet. Hvis der er symptomer, kan de omfatte udflåd fra skeden eller penis, smerter ved vandladning, smerter under samleje eller ømhed i testiklerne hos mænd. Kvinder kan også opleve smerter i underlivet og blødning mellem menstruationer.

Chlamydia kan behandles med antibiotika og det er vigtigt at følge behandlingsplanen nøje for at undgå komplikationer. Det er også vigtigt at informere tidligere seksuelle partnere og at undgå seksuel kontakt, indtil behandlingen er afsluttet. Det er vigtigt at få regelmæssigt undersøgt for STI’er, især hvis man har haft ubeskyttet sex eller mistænker, at man er blevet smittet.


Hvad er syfilis

Syfilis er en seksuelt overført infektion (STI) forårsaget af bakterien Treponema pallidum. Det kan inficere både mænd og kvinder, og kan også overføres fra mor til barn under graviditet eller fødsel. Syfilis går gennem flere stadier, hvor symptomerne kan variere.

I primærstadiet viser det sig som en sår eller ulcus som kaldes chancre Det kan være svært at se, og kan være placeret i kønsdelene eller anus. I andet stadium kan personen opleve udslæt, feber, hovedpine, træthed og lymfeknudeforstørrelse. Hvis syfilis ikke behandles, kan det gå i latens og kan efterfølgende føre til alvorlige komplikationer i det tredje stadium, såsom hjerneskade, nerveskade, hjerteskade og blindhed.

Syfilis kan behandles med antibiotika, hvis det opdages i de tidlige stadier. Behandlingen skal være langvarig og det er vigtigt at følge behandlingsplanen nøje for at undgå komplikationer. Det er også vigtigt at informere tidligere seksuelle partnere og at undgå seksuel kontakt, indtil behandlingen er afsluttet. Det er vigtigt at få regelmæssigt undersøgt for STI’er, især hvis man har haft ubeskyttet sex eller mistænker, at

 

Hvad er hiv/aids
HIV (Humant immundefektvirus) er et virus, der angriber kroppens immunsystem og kan føre til AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome). HIV overføres primært gennem seksuel kontakt, men det kan også overføres gennem blodtransfusioner, ved at dele nåle med en smittet person eller fra mor til barn under graviditet, fødsel eller amning.
Når en person er smittet med HIV, går viruset i første omgang i latensfase, hvor det kan være svært at påvise infektionen ved almindelige blodprøver. Efterhånden som viruset ødelægger kroppens immunforsvar, kan det føre til AIDS, som er en alvorlig tilstand, der kan føre til mange forskellige infektioner og kræftformer.
Der er i dag effektive medicinske behandlinger til rådighed for at håndtere HIV-infektion og forhindre udvikling af AIDS. Det er vigtigt at få testet sig for HIV, hvis man har haft ubeskyttet sex eller har andre risikofaktorer. Behandlingen kan hjælpe med at forlænge levetiden og forbedre kvaliteten af livet for personer med HIV.

Hvad er herpes HSV

Hvad er herpes HSV står for herpes simplex virus, som er en fælles årsag til infektioner i huden og slimhinderne. Der er to typer af HSV-virus, type 1 (HSV-1) og type 2 (HSV-2), der kan forårsage forskellige typer af infektioner. HSV-1 er mest almindeligt forbundet med udbrud af forkølelsessår på munden, mens HSV-2 primært forårsager genital herpes. Men det er også muligt for HSV-1 at forårsage genital herpes og vice versa.

HSV er en meget smitsom virus, der kan spredes gennem seksuel aktivitet, men også ved oral-til-oral kontakt, ved at dele drikkevarer eller redskaber eller ved at kysse nogen, der har et aktivt udbrud af herpes. Det er vigtigt at bemærke, at mange mennesker, der er smittet med HSV, ikke oplever nogen symptomer eller kun milde symptomer, og derfor kan de fortsætte med at sprede virusset uden at vide det.

Symptomerne på herpes kan variere fra person til person, men de mest almindelige er smertefulde blister eller sår på eller omkring kønsorganerne, mund eller læber. Der kan også forekomme generelle symptomer som feber, hovedpine og muskelsmerter. Selvom der ikke er nogen kur mod herpes, kan symptomerne behandles med antivirale lægemidler og smertestillende midler.

Forebyggelse af herpes kan gøres ved at undgå seksuel kontakt med en person, der har et aktivt udbrud af herpes, og ved at bruge kondomer under seksuel aktivitet. Det er også vigtigt at undgå at dele drikkevarer og redskaber og at vaske hænderne grundigt, hvis man har haft kontakt med en person, der har herpes.

Det er vigtigt at bemærke, at der ikke er nogen grund til at stigmatisere personer, der har herpes. Det er en almindelig virus, der kan påvirke alle, uanset deres køn, alder eller seksuelle orientering. Det er vigtigt at være åben og kommunikere med ens partner om ens herpesstatus og tage de nødvendige forholdsregler for at undgå spredning af virusset.

 

Håber du fandt oplysninger om Hvad er herpes HSV

Gonoré i Danmark

Antallet af gonorétilfælde er steget eksplosivt de seneste år. Sygdommen kan være symptomfri.

Svie, pletblødninger og ildelugtende udflåd fra skeden eller penis.

Det er nogle af symptomerne på kønssygdommen gonoré, som flere og flere danskere de seneste år er blevet smittet med. Det oplyser Statens Serum Institut i nyhedsbrevet EPI Nyt.

Sygdommen er steget eksplosivt de seneste år fra 498 registrerede tilfælde i 2011 til 3259 tilfælde i 2016. Det er mere end en seksdobling i løbet af bare seks år.

Nogle kan også være smittet uden af ane det, fordi sygdommen i mange tilfælde er symptomfri.

Hvis sygdommen ikke opdages, kan det have store konsekvenser.

Kvinder kan få underlivsbetændelse og har risiko for at blive sterile, mens testiklerne kan blive ramt hos mænd. I meget sjældne tilfælde kan der opstå blodforgiftning og det kan sprede sig til eksempelvis led.

Gonoré forekommer overalt i verden. I Danmark faldt forekomsten af gonoré i 1980’erne og i første halvdel af 1990’erne. Men efter 1997 og især siden 2010 har der atter været en stigning i tilfældene.

Den bedste beskyttelse mod gonoré er et kondom. Køb dit kondom her på www.kondomsjov.dk – ganske alvorligt nemt